ZOHD Kopilot Lite - užitečný pomocník pro modeláře

26.12.2022 22:05

   Spousta modelářů má již za sebou nějakou havárii svého RC modelu, ať již chybou svojí, nebo vinou nějaké závady na modelu. Většině haváriím lze ovšem lehce předejít pořízením malé “krabičky”, která za cenu cca 1500 kč může zachránit RC model několikanásobně vyšší hodnoty, případně zabránit i škodám na cizím majetku či zranění druhých osob způsobeným nešťastným pádem vašeho RC modelu. Jedná se o zařízení ZOHD Kopilot Lite.

 
O co v tomto případě jde? O nic víc, než že se díky této elektronice váš model bude umět vrátit zpět na místo startu, ať už v případě ztráty signálu, nebo jen v případě ztráty vaší orientace. Někteří modeláři se dívají na podobná zařízení s despektem a argumentují třeba tím, že modelář se má spoléhat hlavně na svoje ruce, že podobná zařízení nemají oporu v EU legislativě, nebo že jsou dokonce svému okolí nebezpečná, protože vracející model může po cestě na něco narazit. Zabejčené “pravé modeláře” samozřejmě žádné logické argumenty nepřesvědčí, pro ty zvídavější z vás mohu klidně veškeré obavy rozptýlit :-)
 
1) Po instalaci ZOHD Kopilota budete dál létat pouze “na své ruce” tak, jak jste zvyklí, protože toto není žádný autonomní autopilot, který by létal podle přednastavené trasy za vás. Pouze získáte možnost v krizové situaci stisknout “panické tlačítko”, které vybere model z nebezpečné situace, nasměruje ho přímo k vám a zabrání tak jeho zničení nebo ztrátě.
 
2) ZOHD Kopilot není v rozporu s EU legislativou, neboť zde nejde o zařízení pro autonomní létání, ale pouze o omezenou automatizaci letu, kterou legislativa povoluje.
 
3) Pokud ZOHD Kopilot obdrží příkaz k návratu na místo startu (tzv. funkce RTH), automaticky si nabere bezpečnou výšku pro přelet (cca 70 m), takže nehrozí žádná kolize s pozemní překážkou. Konec konců, pokud letíte na LOS, žádnou překážku mezi modelem a vámi mít stejně nemůžete, protože byste na svůj model jednoduše neviděli :-D ZOHD Kopilot naopak bezpečnost vašeho létání dramaticky zvyšuje, protože s jeho pomocí eliminujete havárie způsobené “rukami”, ztrátou orientace a konec konců i v případě ztráty signálu je bezpečnější, když se model vrátí zpět k vám, kde máte kolem sebe dostatek prostoru k nouzovému přistání, než když Fail Safe vašeho přijímače posadí model kamkoliv, kam ho vítr během neřízeného vyklesávání může zanést. Sám jsem byl svědkem, jak plachtící kroužící model po výpadku signálu kvůli “vhodnému” větru uletěl na Fail Safe ještě asi 2 km přes zastavěnou oblast a přes rušnou výpadovku z města!
 
ZOHD Kopilot nabízí ještě možnost stabilizace letu, což se hodí například při silném větru, ale i tuto funkcionalitu dnes již nabízí i kdejaký přijímač. Dále nabízí i funkci startovacího asistenta, kdy můžete odhodit váš model do vzduchu i bez vysílačky v rukách, který pak sám spustí motor, následně vystoupá do bezpečné výšky a krouží kolem, dokud se pohodlně neusadíte ve svém křesílku a převezmete řízení. Startovací asistent se hodí zejména u velkých modelů, kdy vám RC vysílač v ruce může překážet při odhozu rozměrnějšího modelu. Osobně věřím, že i tuto funkcionalitu budou brzy nabízet i obyčejné přijímače, tak jako již nějakou dobu nabízejí třeba funkci stabilizace.
 
ZOHD Kopilot Lite lze zakoupit třeba zde:
 
Zde je překlad původního anglického návodu, který pro vás zpracoval Joskapilot:

Na závěr můžu říct, že samozřejmě ani toto zařízení není všespásné, modelář se opravdu musí spoléhat hlavně na své ruce a pokud vám odejde servo nebo regulátor/BEC, tak nic nezmůže ani ZOHD Kopilot, v těchto případech by ale nebyl nic platný sebelepší Fail Safe. Všem ostatním příčinám havárie nebo ztráty vašeho modelu však může pomoci zabránit. Právě z důvodu zvýšení bezpečnosti jak modelu, tak svého okolí, je toto zařízení velice užitečné. Při FPV létání mimo LOS by mělo být používání nějakého návratového zařízení minimálně na úrovni ZOHD Kopilota téměř povinné.
(Kdo létá FPV a uvítal by tak zobrazení telemetrických údajů v FPV brýlích, případně možnost nastavení jednotlivých parametů, jako je přeletová výška nebo nastavení plynu při RTH, je zde alternativa LeFei Sparrow 3, o které je řeč zde: www.rcfree.eu/viewtopic.php?f=3&t=880 )