Letní speciálka 2012


   23.6.2012 se konala Letní speciálka, která měla být zároveň generální zkouškou před Velkou podzimní speciálkou. Akce se zúčastnilo 10 českých a slovenských virtuálních letek, převážně z WW2 komunity simulátoru IL-2 Šturmovik. jmenovitě 310 & 311.RAF, 312.RAF, 313.RAF, 1st Czech Lions, Fliegen Koyotsz, White Tigers a WW1 letky z ROF komunity JG1/Jasta 6, C.aK.kommando, Long Muffetees a Die Kapitanne. Všem patří veliký dík za precizně odvedenou práci! Tato speciálka byla zajímavá svým realistickým ztvárněním, každý měl pouze svůj jediný život, polohy strategických cílů a letišť si musela každá z bojujících stran nejprva najít a vyfotografovat, taktická situace na mapě se měnila každým okamžikem, člověk měl opravdu pocit, že je tím malým kolečkem v pověstném soukolí válečné mašineire. Tuto báječnou atmosféru nezničily ani nepříjemné technické problémy serveru.
 
 

Letka C.aK. nahazuje motory svých stíhaček a startuje v první vlně.

 

Provádíme dlouhou patrolu nad územím nepřítele a propátráváme horizont v naději na nalezení nepřátelského kontaktu.

 

Spatřujeme osaměle letící letoun DH-4 obtěžkán pumami a zahajujeme útok ve stoupavé zatáce.

 

Náš velitel CaK_Novotny proděravěl nádrž nepřátelskému letounu, ten naneštěstí zaletěl do blízkého mraku a pak nám plnou rychlostí uletěl hluboko nad nepřátelské území.

 

Naše bombardéry mezitím startují na svoji dlouhou misi. Úkolem stíhačů je odvézt pozornost nepřátelských rojů jiným směrem.

 

Tento záměr se podařil a první vlna bombardérů doletěla nerušeně ke svým cílům. Naše další bombardovací svazy později už bohužel tolik štěstí neměly.

 

Letouny C.aK. letky postupně dosedají zpět na své letiště přezbrojit a natankovat palivo.

 

Bojový poplach - náš průzkum hlásí početné bombardovací svazy hluboko nad naším územím. Letka C.aK.kommando startuje ke druhému bojovému letu.

 

Zanedlouho navazujeme styk s prvními bombardéry nepřítele, na snímku útočící Fokker Dr.1 pilota CaK_Novotnyho.

 

Stíhací doprovod nás odhání od bombardérů a nebe je plné soubojů. Situaci bohužel ztěžují nepříjemné lagy.

 

Fokker Dr.1 pilota Novotnyho je v souboji poškozen a klesá na nouzové přistání.

 

Nepřátelští letci jsou nemilosrdní a ostřelují jeho stroj i během přistávacího manévru. Já se vracím zpět na základnu přezbrojit a natankovat palivo.

 

Náhle přišel nový rozkaz a já byl převelen do roje ROT pod velení Šakala. Odstartoval jsem s letounem Pfalz XII a připojil se k jeho roji. Nastává dlouhá monotónní patrola nad naším územím.

 

V dálce pod námi spatřuji útok nepřátelských stíhaček Camel na náš balón. Oznamuji to veliteli roje a naše stroje se spouští dolů na nepřítele.

 

Kraken zahajuje palbu na nejbližší nepřátelský stroj, ten mu však hbitě uniká utaženou klesavou zatáčkou.

 

S převýšení padám na stíhačku Sopwith Camel a při rychlosti vysoko převyšující 200km/h zahajuji palbu.

 

Sopwith sebou smýkl po křídle prudce dolů a moje střely pouze proletěly neškodně mezi jeho vzpěrami.

 

Pilot našeho roje FousX měl větší štěstí a jeho Pfalz XII právě zapaluje nepřátelský stroj těsně před koncem mise.

Bodová převaha byla mírně na straně Centrálních mocností, obě strany spolu ovšem svedly velice vyrovnanou partii a své úkoly splnily na výbornou. Salute!