OpenTrack

02.09.2015 16:19

   V současné době je rozšířeno několik různých HeadTracking systémů. Vedle komerčního TrackIR je zatím stále nejrozšířenějším systémem FreeTrack. Důvodů jeho obliby je hned několik, jednoduchá výroba, nízká pořizovací cena, snadné nastavení a v kombinaci s webkamerou Sony PS3 Eye i prakticky srovnatelné parametry s komerční verzí TrackIR. Samotný software FreeTrack se již ale dále nerozvíjí, roky již ustrnul na své poslední verzi a to dalo vzniknout několika odvozeným systémům pracujícím na stejném principu, z nichž zřejmě nejpovedenějším je software s názvem OpenTrack.
   OpenTrack prochází neustálým procesem zlepšování, snad každý měsíc přináší nějakou novou aktualizaci přinášející nové funkce nebo optimalizaci. Novinek a vylepšení, které OpenTrack oproti svému předchůdci FreeTracku přináší je tolik, že přechod z FreeTracku na OpenTrack se mi jeví jako vcelku logický krok. OpenTrack zatím není zdaleka tak rozšířený, jako jeho předchůdce FreeTrack, může za to nejspíše částečně i jeho komplikovanější nastavení, kde má začínající uživatel přece jen větší možnosti udělat chybu, než u FreeTracku, který nemá tolik možností a tím pádem je jeho nastavení a uvedení do provozu jednodušší. Já sám jsem byl uživatelem Freetracku i TrackIRu a tak mohu zmínit pár rozdílů a výhod OpenTracku, které mohou zajímat ty, kteří tento přechod zatím jen zvažují.

   Mezi hlavní výhody OpenTracku bych zmínil možnost převrácení logické osy X při pohledu vzad obdobně jako tomu je u TrackIRu. Tedy když se chci podívat „na šestku“ a vyklonit se za pancéřovou desku vlevo, tak se tělem vykloním také vlevo. Toto přehození logické osy X FreeTrack nemá a člověk se musel při pohledu vzad vyklonit na opačnou stranu, než se chtěl ve hře vlastně podívat. Jako další výhodu lze uvézt možnost nesymetrického nastavení křivek rozhlížení od středové roviny. Toho lze s výhodou použít například pro nastavení jiné křivky pohledu dolů (např. na přístrojovou desku) a jinou křivku pro pohled nahoru. Velká výhoda FreeTracku, kdy měl navrch oproti TrackIRu, byla možnost nastavení parametrů bodů IR LED, čímž se dala eliminovat většina světelných ruchů, které zabírala webkamera a které často znepříjemňovaly chod TrackIRu. Tato funkce zůstala v OpenTracku zachována, navíc zde uživatel vidí přímo číselně, jak velký je bod IR LED, takže následné nastavení parametrů při řešení problému se světelným šumem je ještě komfortnější, než u FreeTracku.
   Jedinou nevýhodu, kterou jsem oproti FreeTracku postřehl, je nutnost častějšího použití funkce vycentrování hlavy. Vlastním bezdrátová sluchátka s bezdrátovým IR LED clipem, takže jsem byl zvyklý si během hry odskakovat mimo počítač i se sluchátky na hlavě, FreeTrack se při mém návratu před monitor vždy chytnul a většinou jsem ho nemusel ani centrovat. OpenTrack se mi automaticky nechytne po odběhnutí a občas se po mém návratu pohled vyosí natolik, že nepomůže ani centrování a musím dát Stop/Start. Nicméně ostatní uživatelé tento problém nepopisují, může tedy být způsoben alternativní konstrukcí mého clipu, který má IR LED rozmístěny do trojúhelníku v ose hlavy, tzv. CAP system.

   Hlavní výhody FreeTracku si OpenTrack zanechává a přidává i spoustu nových funkcí a větší možnost uživatelského nastavení, není tedy důvod nepřejít na tento nový HeadTracking systém. Chce to jen si trochu pohrát s nastavením křivek, které tu jsou udělané odlišně, než u FreeTracku a nastavit si citlivost a mrtvé zóny v Acela filtru, budete pak překvapeni, jak kvalitní HeadTracking umí OpenTrack být.